Alkmene, Alcmene (Yunan Mitolojisi)
Yazı: Özhan Öztürk
Alkmene veya Alcmene (Yunanca Ἀλκμήνη), Yunan Mitolojisinde Mykenae kralı Elektryon ile Anaxo’nun (veya Lysidike ya da Eurydike) kızı olup, Thebaili General Amphitryon’un karısıdır.
Alkmene Kimdir?
Hesiod’a göre Alkmene çok uzun boylu ve güzel bir kadın olup, yüzü ve gözlerinin Afroditinki kadar güzel olduğu söylenmekteydi. Pseudo-Apollodorus’un Bibliotheka’sına göre Thebes’e giden kız kazayla babasını öldüren amcaoğlu Amphitryon ile evlenmeye razı olmuşsa da ondan önce kardeşlerinin katillerinden öcünü almasını şart koşmuştur. Elektryon’un kardeşi Sthenelus Thebes’e sürülürken Alkmene kocasına eşlik etmiştir.
Zeus ve Alkmene
Amphitryon karısının isteğiyle Taphia üzerine sefer düzenlerken, Tanrı Zeus, Amphitryon’un kılığında kadını baştan çıkarmış ve Herakles’in doğumuna sebep olmuştur. Söylenceye göre Zeus, tanrıların devlere karşı mücadelesinde kendine yardım edecek cesur ve güçlü bir ölümlü çocuğa sahip olmak için güzel ve akıllı bir kadın olarak ünlenen Alkmene’yi özellikle seçmiş hatta adamın Taphia’ya gitmesine yol açan olayları bile o tezgâhlamıştır. Amphitryon seferden dönüp aldatıldığını anladığında karısını canlı canlı yakmak istemişse de Zeus yağmur yağdırarak ateşi söndürmüştür.
Herakles ve Iphikles
Karısının ölümüne tanrıların razı gelmediğini anlayan Amphitryon da intikam
almaktan vazgeçerek Alkmene’nin birer gece arayla doğurduğu Herakles ve İphikles’i kendi evladı olarak büyütmüştür. Alkmene yaşlanıp öldüğünde Zeus Hermes’i göndererek kadının bedenini Elysia Tarlası’ndan aldırarak Mutlular Adasında yeraltı yargıcı Rhadamanthys ile Rhadamanthys ile evlendirmiştir. Hermes’in çaldığı bedeninin yerine Thebes’in kutsal korusunda büyük bir taş yerleştirilmiş olup ayrıca Atina’daki Herakles tapınağında Alkmene onuruna yapılmış bir sunak bulunmaktaydı.
Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016